Despre blog, despre mine, despre Operă, în luna mai 2016

Mi-am făcut acest blog în anul 2009, în dorința de a-mi împărtăși prin el gândurile cu prietenii și publicul meu drag. Dar n-am reușit să materializez această dorință. În anii din urmă viața reală mi-a absorbit energia și timpul: am muncit și muncesc enorm pentru profesia mea, mi-am onorat și îmi onorez datoriile de suflet și artistice față de publicul căruia îi cânt, mi-am onorat și îmi onorez datoriile de suflet și de viață față de părinții mei, față de familia mea, față de prieteni ori străini aflați în nevoie. N-am reușit să scriu pe blog, dar am reușit să trăiesc! Și trăind, mi-am împărtășit ființa cu cei pe care-i iubesc, cu cei care mă iubesc! Trăind, am dăruit, am bucurat, am făcut bine! Și mă rog lui Dumnezeu s-o pot face și de acum înainte! 

Astfel încât nu pot decât să regret că motivul pentru care am revenit la blogul meu a fost unul atât de trist, și anume de a constata că sunt sub atacul unor oameni cu o mic, a unor oameni de ni-mic, și în fața șuvoiului de minciuni, calomnii, denigrări, dezinformări, manipulări pe care l-au trimis în ultimul timp spre mine și colegii mei artiști ai Operei Naționale București, trebuie să-mi fac auzite cuvintele, gândurile, la rândul meu – nu în fața acestor oameni cu o mic, ci în fața publicului meu drag, a celor pe care, în cei 15 ani de când cânt, i-am respectat și i-am iubit mereu prin cântul meu, prin sufletul meu, prin meșteșugul meu artistic, prin munca uriașă pe care am depus-o pentru a ajunge aici! 

Oamenilor cu o mic nu le datorez gânduri ori justificări. Nici nu știu cum le-aș putea răspunde într-o discuție directă, pentru că valorile pe care eu le prețuiesc: cinstea, demnitatea, onestitatea, verticalitatea, caracterul frumos și drept, empatia, bunătatea, generozitatea, profesionalismul, opera creată într-o viață și lăsată în urmă la plecarea din lume, aceste valori le sunt noțiuni abstracte, străine! “Valorile” lor sunt practicarea minciunii, manipulării, dezinformării, denigrării, calomniei, atacului la persoană, pentru apărarea abuzurilor, nedreptăților, neregulilor, ilegalităților (de înțeles pentru ei, din ilegalități își iau parte financiară considerabilă), și mai ales pentru apărarea intereselor unor persoane care stau cu ochii ațintiți pe ceea ce a rămas încă neatins de lăcomia lor, și anume teatrele muzicale din România – finanțate de către statul român cu milioane de euro pe an, și deci sursă de câștig prin contracte de “externalizare servicii”, renovări și reparații al căror rezultat final e distrugerea obiectivelor “renovate”, “reformarea” instituțiilor de cultură ale statului prin comasarea ori desființarea lor, “modernizarea” repertoriului prin importul de producții și artiști de afară, care producții și artiști trebuie, evident, să treacă printr-o agenție, ori mai multe, unde rămâne un comision, ori mai multe – dar toate din banii statului român, pentru că nu e vorba aici despre companii private, ci despre importante instituții de cultură ale statului român! 

Acesta este motivul real al atacurilor dezlănțuite asupra artiștilor Operei Naționale București, dragii mei prieteni din publicul meu drag! Găsiți acest adevăr în nenumăratele lui detalii pe blogul Adevărul de la Operă, precum și pe paginile noastre facebook. Noi nu știm să luptăm murdar, așa cum fac oamenii cu o mic, și nici nu vrem să învățăm vreodată! Noi, astăzi, ne apărăm demnitatea, cinstea, valoarea pe care le atacă și le murdăresc oamenii cu o mic! Și mai apărăm ceva: Adevărul! Oricine dintre dumneavoastră dorește să-l afle, îl va găsi, numai să-l caute! 

Am fost dintotdeauna onestă cu profesia mea, am oferit întotdeauna fără a aștepta nimic în schimb: sinceritatea ființei mele, bucuria de a cânta, munca uriașă de zeci de ani, emoția pe care am dăruit-o publicului meu drag, și pe care el, publicul, mi-a dăruit-o la rândul său prin căldura cu care mi-a primit cântul, în țara mea și oriunde am cântat în lume! Nu am exprimat niciodată ambiții ariviste ori megalomanice, nu am solicitat poziții, posturi, demnități, de când sunt prim-solistă a Operei Naționale București. Criza creată artificial la ONB, care a pornit în urma inculpării penale și arestării directorului general ONB (vedeți raportul Curții de Conturi și acțiunile procuraturii pentru a înțelege care este adevărul – și observați că despre acest lucru aproape nu se mai vorbește, deși este extrem de important!) mi-a impus să ies din rezerva mea pentru a sesiza abuzurile, nedreptățile, ilegalitățile care se petrec de trei ani în Opera Națională București și de opt ani în Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian”, și care s-au perpetuat și după arestarea directorului Operei. Din acel moment am fost transformați, eu și colegii mei, în inamici publici! Efectul acțiunilor noastre (prin care solicitam instituțiilor și structurilor statului român să demareze investigații la ONB pe baza memoriilor depuse de angajați ai TNO și ONB timp de opt ani de zile) a fost declanșarea unei campanii media în cea mai stalinistă formă cu putință, împotriva angajaților ONB și TNO, împotriva aflării adevărului, inclusiv despre felul în care a fost folosit banul public în ultimii trei ani la ONB – cu care prilej am fost alături de colegii mei în cauza dreaptă ce privește instituția de cultură pe care am considerat-o a doua mea casă! Mai mult decât atât, oameni cu o mic, oameni de ni-mic, oameni fără caracter, fără operă, atât sub numele lor cât și folosind pseudonime ridicole, oameni care în termeni populari se numesc “cozi de topor”, s-au înhămat cu voluptate să calomnieze artiștii ONB (unele dintre acest cozi de topor făcând-o chiar pe banii instituției pe care o denigrează!), să calomnieze faptele mele, viața mea, realizările mele profesionale! Ezitările Ministerului Culturii în a soluționa drept și conform legii această criză au dat apă la moară atacurilor, care sunt dovada caracterului ipocrit, mincinos și mlăștinos a celor care le-au practicat! Așa arată chipul adevărat al “progresiștilor”, “moderniștilor”, “specialiștilor”, oamenilor cu “înalte competențe”, așa arată chipul ascuns (ori la vedere) al oamenilor fără caracter ce s-au înjosit să inițieze și să susțină o astfel de campanie mizerabilă!

Las la judecata dumneavoastră, dragii mei prieteni și publicul meu drag, această situație. Și îmi exprim speranța că structurile statului român care au dreptul și datoria legală de a investiga legalitatea și utilitatea folosirii banului public vor analiza toate contractele încheiate în ultimii ani de către conducerea ONB – aproximativ 7000 (șapte mii!!) de contracte de “externalizare servicii” încheiate în ultimii trei ani de către conducerea ONB cu diferite persoane fizice, PFA, etc, contracte pe care structurile de control ale statului român au abilitarea legală de a le investiga pentru a constata utilitatea și legalitatea cheltuirii banului public prin ele. Între aceste mii de contracte se găsește și contractul unui om care de o lună de zile denigrează, calomniază, atacă artiștii instituției, găzduiește și girează instigări la boicotul unui spectacol și al ordinii publice, prin aceste fapte atacând însăși instituția care îl plătește – structurile de control al statului român vor constata dacă nu cumva este nu doar imoral ci și nelegal ca activitățile publice mai sus menționate ale acestui om să fie recompensate financiar de însăși instituția care a fost lezată de aceste activități! Între structurile statului român care au dreptul și datoria legală de a efectua aceste investigări sunt Curtea de Conturi (al cărei raport este deja întocmit), Procuratura și Direcția Națională Anticorupție. Din informațiile care au ajuns la artiștii ONB, Curtea de Conturi ar fi înaintat spre Direcția Națională Anticorupție raportul privind Opera Națională București, deoarece prejudiciul constatat atinge o valoare la care, conform legii, DNA trebuie să preia cercetarea. Ne exprimăm încrederea că aceste investigații ale structurilor statului român vor face lumină și vor stabili adevărul în ceea ce este impropriu numit “criza de la Operă”.

În ce privește “tremuratul pe scenă” în fața huiduielilor programate pentru Irina Iordăchescu de către un om care de o lună de zile dezinformează, manipulează, denigrează, calomniază, atacă la persoană, și mai nou este părtaș, prin găzduirea și acceptarea pe paginile lui, la instigări la boicot al unui spectacol al ONB și ordinii publice, vă aștept, dle auto-intitulat critic muzical, împreună cu prietenii dv huiduitori, la următorul spectacol în care voi fi pe scenă! Fiecare, în viața asta, este acolo unde poate: unii pe scenă, cântând, trăind muzica, dăruindu-și publicului vocea și sufletul și meșteșugul artistic, alții într-un scaun dintr-o sală de spectacol a unei instituții de cultură, huiduind! Ca supremă exprimare a ceea ce sunt capabili să fie, și a ceea ce vor lăsa în urmă când vor părăsi această lume! 

Irina Iordachescu - La Traviata

Advertisements